Ciasto kremowo-kokosowe przekładane herbatnikami bez pieczenia
Składniki :
2 paczki po 25 herbatników
Masa budyniowa
0,5 litra mleka
1,5 szklanki cukru
200 gram masła lub margaryny
2 paczki po 25 herbatników
Masa budyniowa
0,5 litra mleka
1,5 szklanki cukru
200 gram masła lub margaryny
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki wiórków kokosowych ( na wierzch)
herbata ( najlepiej cytrynowa )
herbata ( najlepiej cytrynowa )
Przygotowanie
Z pół litra mleka odlej pół szklanki a resztę zagotuj z cukrem.Do szklanki wsyp budyń,dodaj mąkę i wymieszaj.Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę i energicznie mieszaj,Pozostaw na ogniu przez 2 minuty,cały czas mieszając.Po tym czasie zdejmij z ognia,włóż kostkę masła, wiórki i zmiksuj na gładką masę.Odstaw do ostygnięcia.
Na blaszce o wymiarach 34 na 24 rozłóż herbatniki nasącz je herbatą ,wlej połowę masy i dokładnie rozsmaruj. Następnie połóż drugą warstwę herbatników i znów nasącz, krem i ostania warstwa herbatników też nasączonych i końcówka kremu.Na wierzch posyp wiórkami kokosowymi.Włóż do lodówki na 3-4 godziny :-)
SMACZNEGO !
Komentarze