Ciasto kremowo-kokosowe przekładane herbatnikami bez pieczenia

Składniki :


2 paczki po 25 herbatników

Masa budyniowa


0,5 litra mleka
1,5 szklanki cukru
200 gram masła lub margaryny
3 łyżki mąki pszennej 
1 budyń waniliowy 
1 szklanka wiórków kokosowych 
3 łyżki wiórków kokosowych ( na wierzch)
herbata ( najlepiej cytrynowa ) 

Przygotowanie 


Z pół litra mleka odlej pół szklanki a resztę zagotuj z cukrem.Do szklanki wsyp budyń,dodaj mąkę i wymieszaj.Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę i energicznie mieszaj,Pozostaw na ogniu przez 2 minuty,cały czas mieszając.Po tym czasie zdejmij z ognia,włóż kostkę masła, wiórki i zmiksuj na gładką masę.Odstaw do ostygnięcia.

Na blaszce o wymiarach 34 na 24 rozłóż herbatniki nasącz je herbatą ,wlej połowę masy i dokładnie rozsmaruj. Następnie połóż drugą warstwę herbatników i znów nasącz, krem i ostania warstwa herbatników też nasączonych  i końcówka kremu.Na wierzch posyp wiórkami kokosowymi.Włóż do lodówki na 3-4 godziny :-)


SMACZNEGO ! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)