Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Ciasto robiłam już parę razy i za każdym razem smakuje jeszcze lepiej :-) Dziś sylwestrowo :-) .Sami spróbujcie a zakochacie się w nim,Jest pyszne i bardzo delikatne.


Składniki:

Biszkopt : 

6 jajek 
1.5 szklanki cukru 
1,5 szklanki mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem budyniowy : 

3 budynie waniliowe (bez cukru ) 
1 cukier waniliowy 
pół szklanki cukru 
780 ml mleka 
2 żółtka 
250 gram masła ( najlepiej miękkie )
4 łyżki kokosu (  na gorę ciasta )


Przygotowanie : 

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy do nich cukier i chwilę miksujemy.Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy ok 4 minuty.Gdy wszystko się połączy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy,ale już szpatułką.Biszkopt przelewamy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,Pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 20 minut.

W pół szklance  mleka rozrabiamy budynie i żółtka a resztę mleka zagotowujemy,po ok 2 minutach wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy by cukier się rozpuścił,następnie dodajemy budyń,do chwili gdy się zagotuje.Ugotowany budyń należy ostudzić.
Ucieramy masło i po łyżce dodajemy ostudzony budyń i ucieramy do chwili gdy  masa stanie się gładka.

Biszkopt kroimy poziomo na pół,następnie wylewamy 3/4 masy,gładzimy,przykrywamy kolejnym biszkoptem i smarujemy resztą kremu.
Patelnie nagrzewamy,zdejmujemy z ognia i wsypujemy kokos.Cały czas mieszamy,aż do zarumieniania.Odkładamy na talerz,gdy wystygnie posypujemy ciasto.Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego ! :-) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)