Rosół jak u mamy :-)

Wspomnienia z dzieciństwa gdzie w każdą niedziele na pierwsze danie obowiązkowo był rosół.Moja mama świetnie gotuje,a jej rosół był , jest i będzie niesamowity :-) Więc zaczynamy :-)

Składniki : 


5 litrów wody(musi być zimna gdy wkładasz do niej mięso ) 
2 udka z kurczaka
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 cebula
pół pora
sól i pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego 
3 liście  laurowe
szczypta lubczyku 





Udka dokładnie umyj  i zagotuj w wodzie.Gdy woda zacznie się gotować zbierz "szumowiny",najlepiej małym sitkiem,lub dużą łyżką.Zmniejsz ogień.Do garnka wrzuć umyte,obrane i pokrojone w paski warzywa(gdy włożysz więcej marchewki rosół będzie słodszy) 
Dodaj przyprawy i zakryj rosół pokrywką,ale częściowo.Najlepszy  rosół jest taki który gotuję się długo ! Ja gotuję max. 2 godz.Pod koniec opal cebulę nad gazem i dodaj do rosołu.Rosół podaj z makaronem :-) Pychaaa :-) 

Smacznego ! 

Ciekawostka:

  Gdy wkładasz udka do zimnej wody przed gotowaniem , oddadzą  jej całe swoje bogactwo  i smak.Starajcie się nie eksperymentować z zagotowaniem mięsa na dużym ogniu wylaniem wody i ponownym gotowaniem bo tak naprawdę nic to nie daje,a bardziej szkodzi,bo szumowiny wolniej wydostają się na powierzchnię i rosół jest mętny.Natomiast mięso myjemy w ciepłej wodzie,po to aby pozbyć się bakterii,nie może być gorąca ani zimna. :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)