Rosół jak u mamy :-)
Wspomnienia z dzieciństwa gdzie w każdą niedziele na pierwsze danie obowiązkowo był rosół.Moja mama świetnie gotuje,a jej rosół był , jest i będzie niesamowity :-) Więc zaczynamy :-)
Składniki :
5 litrów wody(musi być zimna gdy wkładasz do niej mięso )
2 udka z kurczaka
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 cebula
pół pora
sól i pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
szczypta lubczyku
szczypta lubczyku
Udka dokładnie umyj i zagotuj w wodzie.Gdy woda zacznie się gotować zbierz "szumowiny",najlepiej małym sitkiem,lub dużą łyżką.Zmniejsz ogień.Do garnka wrzuć umyte,obrane i pokrojone w paski warzywa(gdy włożysz więcej marchewki rosół będzie słodszy)
Dodaj przyprawy i zakryj rosół pokrywką,ale częściowo.Najlepszy rosół jest taki który gotuję się długo ! Ja gotuję max. 2 godz.Pod koniec opal cebulę nad gazem i dodaj do rosołu.Rosół podaj z makaronem :-) Pychaaa :-)
Smacznego !
Ciekawostka:
Gdy wkładasz udka do zimnej wody przed gotowaniem , oddadzą jej całe swoje bogactwo i smak.Starajcie się nie eksperymentować z zagotowaniem mięsa na dużym ogniu wylaniem wody i ponownym gotowaniem bo tak naprawdę nic to nie daje,a bardziej szkodzi,bo szumowiny wolniej wydostają się na powierzchnię i rosół jest mętny.Natomiast mięso myjemy w ciepłej wodzie,po to aby pozbyć się bakterii,nie może być gorąca ani zimna. :-)
Gdy wkładasz udka do zimnej wody przed gotowaniem , oddadzą jej całe swoje bogactwo i smak.Starajcie się nie eksperymentować z zagotowaniem mięsa na dużym ogniu wylaniem wody i ponownym gotowaniem bo tak naprawdę nic to nie daje,a bardziej szkodzi,bo szumowiny wolniej wydostają się na powierzchnię i rosół jest mętny.Natomiast mięso myjemy w ciepłej wodzie,po to aby pozbyć się bakterii,nie może być gorąca ani zimna. :-)
Komentarze