Pyszne kluski śląskie
Ach te pyszne kluski zawładnęły moja kuchnią na bardzo długo :-)
Jest z nimi trochę pracy,ale warto.Poniżej podam wam jak je zrobić :-)
Składniki :
1 kg ziemniaków ugotowanych i wystygniętych,
mąka ziemniaczana
mąka ziemniaczana
1 jajko
mąka do podsypania blatu
sól i pieprz do smaku
3 litry wody
duży garnek
Ciasto :
Zagotuj wodę z sola
Ziemniaki dobrze zmielić w maszynce,lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków,
przełożyć do miski. Zrobić miejsce na mąkę ziemniaczaną i tyle ile ziemniaków odľżymy na bok tyle dodajemy mąki , dodać jajko i doprawić solą i pieprzem i połączyć.Gdy będzie się lepiło do rak,dosypać mąki ziemniaczanej,tylko pamiętaj aby nie dodawać jej dużo bo kluski wyjdą twarde.Gdy ciasto troszkę przestało się lepić do rak przełożyć na blat,lub stolnice i ugniatać do momentu,aż całkowicie przestanie kleić się do rak.
Gdy ciasto jest gotowe,formuj z nich małe kuleczki o średnicy piłeczki golfowej i zrób palcem dziurkę w środku.
Postępuj tak aż do wykorzystania ciasta.Powinno Ci wyjść ich ok. 30.
Go gotującej się wody wkładaj po 5 klusek,gdy wypłyną na wierz gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 3 minuty,delikatnie je muskając łyżką :-) Po wyjęciu z wody zostaw do przestygnięcia :-)
SMACZNEGO ! :-)
Komentarze