Domowy chleb z chrupiącą skórką

Domowy chleb z chrupiącą skórką


Uwielbiam zapach chleba w domu,zawsze piekę go z rana bo wtedy ten zapach zostaje ze mną aż do obiadu.Puszny,chrupiący taki jaki powinien być chleb i najważniejsze domowy. Zapraszam Was do zrobienia swojego a nie pożałujecie

Składniki:

- 10 gram drożdży świeżych lub 7 gram drożdży suszonych 
- 3 łyżeczki cukru 
- 500 gram mąki przennej albo tej typowej do chleba
- 400 ml wody 
-pol łyżeczki soli 
-dowolne przyprawy (w moim przypadku nasiona słonecznika i dyni 


Przygotowanie:

Drożdże,cukier,łyżeczkę mąki i 100 ml wody połączyć że sobą i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.Po tym czasie gdy zaczyn już zaczął pracować do miski robota z hakiem wlać gotowy zaczyn, dodać resztę mąki,wodę,sól i przyprawy i wyrabiać przez 10 minut na małych ⁰obrotach do połączenia się składników. Gdy ciasto będzie już gotowe wysypać blat mąką i wyrabiać aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Włożyć do dużej miski i odstawić na 1,5 godziny pod przykryciem aż do podojenia objestosci.
Po 1,5 znów wysypać na blat mąke i delikatnie wytłaczać powietrze przez ok 10 minut.
Po tym czasie odstawić ponownie ciasto ale tym razem do formy wyłożonej papierem do  pieczenia lub wysmarowanej masłem i zostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Piec pod przykryciem 45 minut w 240 stopniach C
Po upieczeniu od razu wyjac z formy na kratke aby odparował i gotowe.
Smacznego








Komentarze

Anonimowy pisze…
Super przepis.Zrobilam chleb z tego przepisu tylko przytrzymałam godzinę i skórką była bardzo chrupiąca.
Kuchnia Sylwii pisze…
Witam. Tak ja czasami też zapominam się i przytrzymam dłużej, wtedy skórka jest baaaardzo chrupiąca😅Az za bardzo. Dziękuję za komentarz 😘

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)