Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Pyszne,rozpływające się w ustach,mięciutkie pyszności które uwielbia chyba każdy. Dziś pokaże wam jak zrobić te cudeńka które pokochają wasze dzieci i nie tylko. Są to najlepsze rogaliki jakie jadłam w życiu
A więc zaczynamy
Składniki:
1/5 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypa soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 całe jajka
20 dag masła
Dodatkowo :
Powidła śliwkowe w moim przypadku
Cukier do posypania
1 cale jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mleko podgrzać,ma być ciepłe ,ale nie gorące dodać do niego drożdże,cukier i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać przesianą,mąkę,rozpuszczone masło jajka,cukry,proszek do pieczenia i wyrośnięte drożdże i wszystko razem połączyć.Odsrawic do wyrośniecia na pol h.
Po pół godziny ciasto podzielić na dwie części i każda z nich wałkować tak aby powstało koło.Przekroic na 8 trojkatow i na kazdy trojkąt od szerszej strony nakladac powidła i zawijać.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia włożyć rogaliki,posmarować rozmonconym jajkiem i posypać cukrem.Piec w 180 stopniach przez 15 minut az do zarumienienia.Jeszcze gorace ukladac na kratke. Ostudzone posypać cukrem pudrem
Smacznego
A więc zaczynamy
Składniki:
1/5 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypa soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 całe jajka
20 dag masła
Dodatkowo :
Powidła śliwkowe w moim przypadku
Cukier do posypania
1 cale jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mleko podgrzać,ma być ciepłe ,ale nie gorące dodać do niego drożdże,cukier i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać przesianą,mąkę,rozpuszczone masło jajka,cukry,proszek do pieczenia i wyrośnięte drożdże i wszystko razem połączyć.Odsrawic do wyrośniecia na pol h.
Po pół godziny ciasto podzielić na dwie części i każda z nich wałkować tak aby powstało koło.Przekroic na 8 trojkatow i na kazdy trojkąt od szerszej strony nakladac powidła i zawijać.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia włożyć rogaliki,posmarować rozmonconym jajkiem i posypać cukrem.Piec w 180 stopniach przez 15 minut az do zarumienienia.Jeszcze gorace ukladac na kratke. Ostudzone posypać cukrem pudrem
Smacznego
Komentarze