Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Pyszne,rozpływające się w ustach,mięciutkie pyszności które uwielbia chyba każdy. Dziś pokaże wam jak zrobić te cudeńka które pokochają wasze dzieci i nie tylko. Są to najlepsze rogaliki jakie jadłam w życiu
A więc zaczynamy

Składniki:

1/5 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypa soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 całe  jajka
20 dag masła

Dodatkowo :

Powidła śliwkowe w moim przypadku

Cukier do posypania

1 cale jajko do posmarowania


Przygotowanie:

Mleko podgrzać,ma być ciepłe ,ale nie gorące dodać do niego drożdże,cukier i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać przesianą,mąkę,rozpuszczone masło jajka,cukry,proszek do pieczenia i wyrośnięte drożdże i wszystko razem połączyć.Odsrawic do wyrośniecia na pol h.
Po pół godziny  ciasto podzielić na dwie części i każda z nich wałkować tak aby powstało koło.Przekroic na 8 trojkatow i na kazdy trojkąt od szerszej strony  nakladac powidła i zawijać.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia włożyć rogaliki,posmarować rozmonconym jajkiem i posypać cukrem.Piec w 180 stopniach przez 15 minut az do zarumienienia.Jeszcze gorace ukladac na kratke. Ostudzone posypać cukrem pudrem
Smacznego













Komentarze

Anonimowy pisze…
Wyglądają smakowicie.Skorzystalem z przepisu i jesteś świetny.
Kuchnia Sylwii pisze…
Bardzo się cieszę, ze Panu smakowało. Zapraszam po inne przepisy z mojego kanału😁

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)