Barszcz czerwony

Barszcz czerwony,tak jak żurek ma u mnie pierwsze  miejsce jeżeli chodzi o zupy. Piękny czerwony kolor,smak który łaskocze podniebienie,nigdy nie jest go za wiele i zawsze robię dokładkę :-)
Można go podawać z krokietami,uszkami,pierożkami,ziemniakami.Niektórzy podają osobno ziemniaki.Ja  wybrałam dziś wersję z ziemniakami,tyle,że razem gotowane w zupie.

Składniki :
 2 laski kiełbasy
czosnek
4 buraki
4 duże ziemniaki
cebule
majeranek
1 marchew
2 liście  laurowe
 3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 litr wody



Buraki i ziemniaki  umyj,obierz i pokrój w kwadraciki,dodaj marchewkę  i zalej litrem zimnej wody.Gotuj tak przez 10 minut
Kiełbasę podsmaż na patelni, cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.Gotuj 15 minut.Czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj przyprawy.

Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)