Barszcz czerwony
Barszcz czerwony,tak jak żurek ma u mnie pierwsze miejsce jeżeli chodzi o zupy. Piękny czerwony kolor,smak który łaskocze podniebienie,nigdy nie jest go za wiele i zawsze robię dokładkę :-)
Można go podawać z krokietami,uszkami,pierożkami,ziemniakami.Niektórzy podają osobno ziemniaki.Ja wybrałam dziś wersję z ziemniakami,tyle,że razem gotowane w zupie.
Składniki :
2 laski kiełbasy
czosnek
4 buraki
4 duże ziemniaki
cebule
majeranek
1 marchew
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 litr wody
Buraki i ziemniaki umyj,obierz i pokrój w kwadraciki,dodaj marchewkę i zalej litrem zimnej wody.Gotuj tak przez 10 minut
Kiełbasę podsmaż na patelni, cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.Gotuj 15 minut.Czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj przyprawy.
Smacznego :-)
Można go podawać z krokietami,uszkami,pierożkami,ziemniakami.Niektórzy podają osobno ziemniaki.Ja wybrałam dziś wersję z ziemniakami,tyle,że razem gotowane w zupie.
Składniki :
2 laski kiełbasy
czosnek
4 buraki
4 duże ziemniaki
cebule
majeranek
1 marchew
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 litr wody
Buraki i ziemniaki umyj,obierz i pokrój w kwadraciki,dodaj marchewkę i zalej litrem zimnej wody.Gotuj tak przez 10 minut
Kiełbasę podsmaż na patelni, cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.Gotuj 15 minut.Czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj przyprawy.
Smacznego :-)
Komentarze