Kotlety mielone z duszoną marchewką i ziemniakami
Ulubione danie mojego syna ,męża i moje.Chyba nigdy się nie znudzi:-)
Pamiętajcie,że są to proporcje na 3 osoby.
KOTLETY:
500 gram wołowiny zmielonej (róbcie z czego wam pasuje,ja miałam to pod ręką )
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol i pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka suszonego kopru
1 łyżeczka tymianku
1 jajko
ok. pół szklanki bułki tartej( zależy od masy )
ok. pół szklanki oleju do smażenia
Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,przez praskę przeciskam obrany czosnek,Dodaje przyprawy,jajko i mieszam ręką.Sprawdzam czy masa nie jest za rzadka,jak jest dodaję bułkę tartą i ponownie mieszam.Formuję kuleczki wielkości pięści ( podczas smażenia się troszkę skurczą) i spłaszczam.Robię tak, aż do wykończenia mięsa.Smażę na oleju, na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ważne jest aby ogień nie był duży .ponieważ kotlet z zewnątrz będzie usmażony a w środku surowy !! ) ok 2 minuty z każdej strony.Przekładam na talerz ( nie kładę na żaden ręcznik bo kotlety wtedy stają się suche!! .)
DUSZONA MARCHEW
5 dużych marchewek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki maggi
Marchew obrać,umyć i pokroić w kostkę.Do garnka dodać olej, masło i marchew.Dusić pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu.Na koniec dodać maggi.( im mniej maggi tym marchew będzie słodsza)
DODATKOWO :
10 ziemniaków
szczypta soli do ziemniaków
Ziemniaki obrać,umyć przekroić na pół i ugotować.
Usmażone kotlety podaję z duszoną marchewką i ziemniakami.
Pychoota :-)
SMACZNEGO!
Pamiętajcie,że są to proporcje na 3 osoby.
KOTLETY:
500 gram wołowiny zmielonej (róbcie z czego wam pasuje,ja miałam to pod ręką )
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol i pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka suszonego kopru
1 łyżeczka tymianku
1 jajko
ok. pół szklanki bułki tartej( zależy od masy )
ok. pół szklanki oleju do smażenia
Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,przez praskę przeciskam obrany czosnek,Dodaje przyprawy,jajko i mieszam ręką.Sprawdzam czy masa nie jest za rzadka,jak jest dodaję bułkę tartą i ponownie mieszam.Formuję kuleczki wielkości pięści ( podczas smażenia się troszkę skurczą) i spłaszczam.Robię tak, aż do wykończenia mięsa.Smażę na oleju, na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ważne jest aby ogień nie był duży .ponieważ kotlet z zewnątrz będzie usmażony a w środku surowy !! ) ok 2 minuty z każdej strony.Przekładam na talerz ( nie kładę na żaden ręcznik bo kotlety wtedy stają się suche!! .)
DUSZONA MARCHEW
5 dużych marchewek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki maggi
Marchew obrać,umyć i pokroić w kostkę.Do garnka dodać olej, masło i marchew.Dusić pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu.Na koniec dodać maggi.( im mniej maggi tym marchew będzie słodsza)
10 ziemniaków
szczypta soli do ziemniaków
Ziemniaki obrać,umyć przekroić na pół i ugotować.
Usmażone kotlety podaję z duszoną marchewką i ziemniakami.
Pychoota :-)
SMACZNEGO!
Komentarze