Kotlety mielone z duszoną marchewką i ziemniakami

Ulubione danie mojego syna ,męża i  moje.Chyba nigdy się nie znudzi:-)
Pamiętajcie,że są to proporcje na 3 osoby.



KOTLETY:

500 gram wołowiny zmielonej (róbcie z czego wam pasuje,ja miałam to pod ręką )
1 cebula
2  ząbki  czosnku
sol i pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka suszonego kopru
1 łyżeczka tymianku
1 jajko
ok. pół szklanki bułki tartej( zależy od masy )
ok. pół szklanki oleju do smażenia

  Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,przez praskę przeciskam obrany  czosnek,Dodaje przyprawy,jajko i mieszam ręką.Sprawdzam czy masa nie jest za rzadka,jak jest dodaję bułkę tartą i ponownie mieszam.Formuję kuleczki wielkości pięści ( podczas smażenia się troszkę skurczą) i spłaszczam.Robię tak, aż do wykończenia mięsa.Smażę na oleju, na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ważne jest aby ogień nie był duży .ponieważ kotlet z zewnątrz  będzie usmażony a w środku surowy !! ) ok 2 minuty z każdej strony.Przekładam na talerz ( nie kładę na żaden ręcznik bo kotlety wtedy stają się suche!! .)

DUSZONA MARCHEW

5 dużych marchewek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki maggi

Marchew obrać,umyć i pokroić w kostkę.Do garnka dodać olej, masło i marchew.Dusić pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu.Na koniec dodać maggi.( im mniej maggi tym marchew będzie słodsza)

DODATKOWO :

10 ziemniaków
szczypta soli do ziemniaków

Ziemniaki obrać,umyć przekroić na pół i ugotować.

Usmażone kotlety podaję z duszoną marchewką i ziemniakami.
Pychoota :-)

SMACZNEGO!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)