Ciasto bananowe z masą budyniową

Gdy spróbujecie zakochacie się w nim jak ja.Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i smakuje nieziemsko.Masa budyniowa świetnie się z nim komponuje i nadaje delikatności.Zaczynamy :-)


CIASTO : 

4 banany
1 jajko
pół szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki pszennej
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki oleju lub oliwy 

PRZYGOTOWANIE :

Banany dokładnie rozgnieść w misce widelcem,dodaj cukier i cukier wanilinowy i wymieszaj,mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,dodaj do ciasta   i wymieszaj dokładnie,dodaj  4 łyżki oleju i wymieszaj.
Tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.10 minut przed końcem przykryj górę papierem do pieczenia aby się nie spaliła.

MASA BUDYNIOWA : 

0,5 litra mleka 
1 szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego 
200 gram masła lub margaryny
3 łyżki mąki pszennej 
1 budyń waniliowy


PRZYGOTOWANIE : 

Z pół litra mleka odlej pół szklanki a resztę zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym Do szklanki wsyp budyń,dodaj mąkę i wymieszaj.Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę i energicznie mieszaj.Pozostaw na ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając.Po tym czasie zdejmij z ognia i wlej roztopione masło i mieszaj chwilę.Odstaw do ostygnięcia.


Wystudzone  ciasto przekrój na dwa blaty,Jeden blat wyłóż masą budyniową i przykryj drugim,Posyp kakao.

Smacznego ! :-) 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)