Marynowane pieczarki
Bez zbędnych wstępów zaczynamy :-)
Składniki na 12 słoików :
6 kg małych pieczarek
3 marchewki
2 cebulę
12 listków laurowych
ziele angielskie
Zalewa :
10 szklanek wody
2 szklanki octu
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
Dodatkowo :
1 łyżka soli
Przygotowanie
Pieczarki dokładnie umyć w zimnej wodzie i nie obierać.
Marchew obrać,umyć,pokroić i gotować przez 8 minut w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w półksiężyce .W garnku zagotować wodę z łyżką soli,włożyć pieczarki i gotować 10-12 minut.( na 3 litry wody dałam 1 łyżkę soli) i najważniejsze aby pieczarki wkładać partiami czyli po ok 1 kg.
Do słoika wkładać przyprawy,marchew i cebulę,a na wierz gorące pieczarki ( pamiętać aby nie upychać pieczarek,muszą mieć trochę luzu w słoikach.
Składniki zalewy zagotować i wlewać jeszcze wrzącą do słoików.Dokładnie zakręcić.Pieczarki są gotowe do spożycia po 4 dniach:-)
Smacznego ! :-)
Komentarze