Marynowane pieczarki

Bez zbędnych wstępów zaczynamy :-)


Składniki na 12 słoików :

6 kg małych pieczarek 
3 marchewki 
2 cebulę 
12 listków laurowych 
ziele angielskie 


Zalewa : 

10 szklanek wody 
2 szklanki octu 
8 łyżek cukru 
2 łyżki soli

Dodatkowo : 

1 łyżka soli 


Przygotowanie 

Pieczarki dokładnie umyć w zimnej wodzie i nie obierać.

Marchew obrać,umyć,pokroić i gotować przez 8 minut w osolonej wodzie.

Cebulę pokroić w półksiężyce .W garnku zagotować wodę z łyżką soli,włożyć pieczarki i gotować 10-12 minut.( na 3 litry wody dałam 1 łyżkę soli) i najważniejsze aby pieczarki wkładać partiami czyli po ok 1 kg.

Do słoika wkładać przyprawy,marchew i cebulę,a na wierz gorące pieczarki ( pamiętać aby nie upychać pieczarek,muszą mieć trochę luzu w słoikach.

Składniki zalewy zagotować i wlewać jeszcze wrzącą do słoików.Dokładnie zakręcić.Pieczarki są gotowe do spożycia po 4 dniach:-)

Smacznego ! :-) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto chmurka ( budyniowo-kokosowe)

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Karpatka :-)